Včelí jed
Včelí jed

Obecně o včelím jedu

  • včela jej používá pudově k ochraně včelího společenství v případě ohrožení
  • bezbarvá kapalina kyselé chuti a charakteristické vůně
  • po vysušení se mění na žluto-bílou krystalickou látku
  • v včelím jedu je více než 60 identifikovatelných látek
  • účinné složky jedu jsou relativně odolné až do teploty 100°C bez výrazné ztráty biologické aktivity

Získávání včelího jedu

  • získáváme buď čistý včelí jed nebo celá žihadla
  • podstatou je vydráždění včel elektrickým proudem k bodnutí žihadla do podložky

  • odběr se provádí brzy ráno nebo v období kdy včely nelétají

  • na 1 g včelích žihadel je potřeba cca 0,29 kg včel, tj. cca 3000 včel, na 1g čistého jedu je potřeba cca 1 kg včel 

Složení včelího jedu


Složení a množství včelího jedu je proměnlivé, závisí na složení pylových složek potravy, ročním období, stáří včel atd.

  • asi 60% sušiny tvoří bílkoviny, důležité jsou zejména biologicky aktivní peptidy a bílkoviny s vyšší molekulovou hmotností
  • nejhojněji zastoupenými bílkovinami jsou polypeptidy melitin, apamin, MCD a další, které jsou v jedu v menším množství

  • z enzymů jsou přítomné fosfolipáza A a B, hyaluronidáza a fosfatáza a ß-glukosidáza
  • dále včelí jed obsahuje látky hormonálního charakteru, glukózu a fruktózu a z minerálních látek zejména fosfor, vápník, měď, hořčík, sodík a síru


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky