
Obecně o včelím jedu
- včela jej používá pudově k ochraně včelího společenství v případě ohrožení
- bezbarvá kapalina kyselé chuti a charakteristické vůně
- po vysušení se mění na žluto-bílou krystalickou látku
- v včelím jedu je více než 60 identifikovatelných látek
účinné složky jedu jsou relativně odolné až do teploty 100°C bez výrazné ztráty biologické aktivity
Získávání včelího jedu
- získáváme buď čistý včelí jed nebo celá žihadla
podstatou je vydráždění včel elektrickým proudem k bodnutí žihadla do podložky
odběr se provádí brzy ráno nebo v období kdy včely nelétají
na 1 g včelích žihadel je potřeba cca 0,29 kg včel, tj. cca 3000 včel, na 1g čistého jedu je potřeba cca 1 kg včel

Složení včelího jedu

Složení a množství včelího jedu je proměnlivé, závisí na složení pylových složek potravy, ročním období, stáří včel atd.
- asi 60% sušiny tvoří bílkoviny, důležité jsou zejména biologicky aktivní peptidy a bílkoviny s vyšší molekulovou hmotností
nejhojněji zastoupenými bílkovinami jsou polypeptidy melitin, apamin, MCD a další, které jsou v jedu v menším množství
- z enzymů jsou přítomné fosfolipáza A a B, hyaluronidáza a fosfatáza a ß-glukosidáza
dále včelí jed obsahuje látky hormonálního charakteru, glukózu a fruktózu a z minerálních látek zejména fosfor, vápník, měď, hořčík, sodík a síru
